Interviu cu scriitorul Andrei Panțu: ,,Momentele cele mai prețioase au fost cele în care citeam mesaje de la cititori pe care nu-i cunoşteam” (EXCLUSIV)

Interviu cu scriitorul Andrei Panțu: ,,Momentele cele mai prețioase au fost cele în care citeam mesaje de la cititori pe care nu-i cunoşteam” (EXCLUSIV)
Interviu cu scriitorul Andrei Panțu: ,,Momentele cele mai prețioase au fost cele în care citeam mesaje de la cititori pe care nu-i cunoşteam” (EXCLUSIV) / Sursa foto: Arhivă personală
Publicat: 12/11/2020, 14:00

Scriitorul Andrei Panțu a studiat filozofie şi literatură la European College of Liberal Arts, ştiinţe politice şi relaţii internaţionale la AUBG, apoi a obţinut o diplomă de masterat în ştiințe politice de la Universitatea din Leiden şi Universitatea din Manchester. A debutat recent în literatură cu un volum de proză scurtă, intitulat „Tonomatul”, care s-a bucurat de aprecierea publicului încă de la lansare.

Andrei Panțu vorbește într-un interviu pentru cititorii Gândul.ro despre cartea sa de debut, temele care îl preocupă, relația cu cititorii, precum și despre alegerea de a rămâne în România.

Andrei Panțu: ,,Momentele cele mai prețioase au fost cele în care citeam mesaje de la cititori pe care nu-i cunoşteam”

Gândul.ro: Pentru început, aș vrea să vă prezentați, în câteva cuvinte, cititorilor Gândul.ro. Cine este omul Andrei Panțu?

Andrei Panțu: Omul Andrei Panṭu e, în primul rând, scriitor sau ar vrea să fie, în primul rând, scriitor. Apoi, ca orice scriitor, e în primul rând, şi cititor. Pe deasupra, mai e pasionat şi de ştiinṭe politice, de filme şi de fotbal. Andrei Panṭu este un om care ṭine mult la libertate – libertate pe care o găseşte inclusiv în literatură.

Gândul.ro: Cum a luat naștere dorința de a scrie?

Andrei Panțu: Mi-am dorit dintodeauna să scriu. Am început când eram mic, împreună cu tatăl meu, am vrut să scriem o carte de aventuri pentru copii. Îmi plăcea să mă gândesc la idei noi, să le caut oriunde aveam ocazia asta. Apoi, mi-a plăcut să mă gândesc că pot să creez ceva pentru alṭi oameni, mi se părea că actul creativ îṭi dă o satisfacṭie inefabilă, greu de comparat cu orice altceva.

Gândul.ro: Aţi debutat recent în literatură cu un volum de proză scurtă, „Tonomatul”. Ce v-a inspirat să-l scrieți?

Andrei Panțu: Volumul conține texte scrise pe parcursul unei perioade mai lungi. O treime dintre povestiri sunt scrise în anii 2000-2012; cele mai multe sunt scrise recent, în perioada 2014-2019. Chiar dacă textele sunt uneori destul de diferite, fac totuşi corp comun – au o anumită stranietate, pe care cred că cea mai mare parte a prozei care se publică în ziua de astăzi nu o are.

Andrei Panțu: ,,Am abordat toate povestirile din perspective mai puțin convenționale

Gândul.ro: Volumul s-a bucurat de aprecierea publicului încă de la lansare. Ce ați vrut să surprindeți prin această carte?

Andrei Panțu: Am vrut să surprind, printre altele, tot felul de situații bizare, inexplicabile, stranii. Am vrut de asemenea, în multe povestiri, să surprind situaṭii emoționante şi originale, care să nu îl lase indiferent pe cititor.

Gândul.ro: Din ce perspectivă ați abordat povestirile?

Andrei Panțu: Am abordat toate povestirile din perspective mai puțin convenționale, sunt unele proze aflate la limita cu fantasticul, bizarul, absurdul, suprealismul. De multe ori, am trecut de aceste limite.

Gândul.ro: Care sunt temele care vă preocupă și pe care vreți să le abordați?

Andrei Panțu: Sunt câteva subiecte legate de natura umană pe care am vrut să le abordez în carte: singurătatea, gelozia, cruzimea, nevoia de perfecṭiune, dorinṭa de a avea succes. Sunt doar câteva dintre temele prezente în „Tonomatul”.

Andrei Panțu: ,,Aproape orice poate să mă inspire

Gândul.ro: Lucrați în domeniul IT de mai mult timp. Cum împăcați aceste două pasiuni?

Andrei Panțu: Nu ştiu dacă aş spune neapărat că am o pasiune pentru domeniul IT. IT-ul e foarte diferit de literatură, iar asta mă ajută, fiindcă scriu în timpul liber şi simt nevoia să mă detaşez de tot ceea ce fac la job – în weekend, sau în puṭinele zile de concediu. Cred că mi-ar fi mai greu să scriu dacă jobul meu ar avea legătură cu literatura, ar fi prea mult pentru mine.

Gândul.ro: Ați studiat filozofie şi literatură la European College of Liberal Arts și ştiinţe politice şi relaţii internaţionale la American University in Bulgaria. De ce ați ales să rămâneți în România?

Andrei Panțu: M-am întors de fiecare dată (de la AUBG, de la Universitatea din Leiden, de la Universitatea din Manchester etc.) din lipsă de bani şi, în cele din urmă, am rămas aici – poate şi din comoditate, poate şi pentru că am crezut cumva, mai ales la început, că pot să aplic în România ce am învăṭat la universităṭile din străinătate. Pe deasupra, mă simt bine în Bucureşti, e oraşul pe care îl cunosc cel mai bine, în care mă simt acasă, în largul meu, alături de soṭie, de familie şi de prieteni.

Gândul.ro: Ce vă inspiră în general?

Andrei Panțu: Aproape orice poate să mă inspire, dacă am dispoziṭia potrivită. Pot să mă leg de o imagine sau de un sunet, să îmi vină o idee atunci când citesc, ascult muzică, îmi amintesc de ceva, citesc o ştire pe internet. Când dau de ceva ce mă interesează, încerc să duc lucrurile într-o direcṭie diferită, adesea imprevizibilă chiar şi pentru mine.

Andrei Panțu: ,,Cititorii pot fi de toate felurile, cu gusturi şi preferinṭe foarte variate

Gândul.ro: Cât de mult reprezintă pentru dumneavoastră relația cu cititorii?

Andrei Panțu: Cititorii pot fi de toate felurile, cu gusturi şi preferinṭe foarte variate. Unii sunt mai atenṭi, alṭii mai superficiali; unii citesc foarte mult, alṭii abia termină o carte pe an. Mă bucură mai ales aprecierile cititorilor atenṭi. De altfel, momentele cele mai preṭioase au fost cele în care citeam mesaje de la cititori pe care nu-i cunoşteam, dar care îmi spuneau cât de mult le-a plăcut cartea, care observau nuanṭe, detalii, şi aveau uneori chiar interpretări foarte precise şi interesante ale unor povestiri din „Tonomatul”. Momentele în care citesc astfel de mesaje au un farmec pe care nimic altceva nu poate să-l egaleze.

Gândul.ro: La ce proiecte creative lucrați în perioada următoare?

Andrei Panțu: Cel mai probabil o să lucrez la un roman, chiar dacă am scris foarte puṭin de când mi-a apărut prima carte. Vreau să extind una dintre prozele din „Tonomatul” pentru a da un roman – dar va fi unul foarte diferit de povestirea de la care plec. O să scriu de plăcere şi o să încerc să mă gândesc mai puṭin la publicare. Cred că va fi o carte pe care o s-o scriu cu mai multă bucurie ca oricând, şi sunt sigur că asta o să se vadă şi în rezultatul final.

Nu o să renunṭ nici la proza scurtă, sper să lucrez cât de curând la un nou volum de povestiri, mult mai omogen (din punctul de vedere al tematicii) decât prima mea carte.

Gândul.ro: Un gând de final pentru cititorii noștri?

Andrei Panțu: Le urez să treacă cu bine prin perioada asta de pandemie, să rămână sănătoşi. Nu sunt zile uşoare, dar pot fi potrivite pentru găsirea liniştii interioare, pentru văzut filme şi pentru lectură. Să ne revedem cu bine atunci când ne vom întoarce la normalitate…

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Secretariatul lui Moș Crăciun s-a redeschis în Franța